Zoek de eikelmuis

Zoek de eikelmuis in Landschapspark Pasgeld!

Natuurlijk Delfland roept inwoners van Rijswijk en bezoekers van Rijswijk op om eikelmuizen te melden. Elke Rijswijker en iedereen die fietst of wandelt in het Landschapspark Pasgeld kan een eikelmuis tegenkomen. Mail dan naar liefst direct naar medewerkernatuurlijkdelfland@gmail.com.

Veel Rijswijkers zullen het zich niet bewust zijn, maar Rijswijk heeft een heel bijzonder stukje natuur: Landschapspark Pasgeld. De twee enige andere vergelijkbare plekken in Nederland zijn het Savelsbos en de Bemelerberg in Zuid-Limburg. Rijswijk en Zuid-Limburg zijn de enige locaties in Nederland met een biotoop waar de prachtige en zeldzame gemaskerde eikelmuis voorkomt. Althans wat Rijswijk betreft vragen wij meld de eikelmuis.

Het verhaal van de eikelmuis in Landschapspark Pasgeld gaat terug tot 2016. Het Savelsbos herbergde de enige vóór 2016 bekende natuurlijke populatie. Toen werd er op de locatie van het nu afgebroken erf van ’t Haantje 51 een eikelmuis aangetroffen. In 2017 werden er op het volkstuincomplex Tot Ons Genoegen aan ’t Haantje in Rijswijk in totaal 27 dieren gevonden, weggevangen en later in Zuid-Limburg weer uitgezet.

Op verzoek van Natuurlijk Delfland doet gemeente Rijswijk nu onderzoek naar het eventueel alsnog voorkomen van de eikelmuis in en rond volkstuinvereniging De Schoffel aan de Lange Kleiweg. Natuurlijk Delfland denkt echter dat de eikelmuis zeker ook nog kan voorkomen op de grote volkstuincomplex Lommerrijck aan het Jaagpad en het kleinere biologische volkstuincomplex Op Volle Grond ter hoogte van Lange Kleiweg 140.