Zaaien en maaien

Jaarthema 2021: Zaaien en Maaien

Zaaien

Er wordt gezaaid door de aannemers en beheerders die nieuwe wegbermen aanleggen of sportvelden. Zij hebben een lijst met kwaliteitsgras dat aan allerlei eisen kan voldoen. Dit zijn veredelde grassen- en kruidenrassen die niet veel meer van doen hebben met de grassen en kruiden die van nature voorkomen. Je kunt dat heel denigrerend kunstgras noemen, maar daarmee doe je hun expertise toch echt tekort. Klik hier voor de Grasgids 2022. Boeren gebruiken steeds meer veredelde soorten gras en kruiden om het gebruik van krachtvoer en kunstmest terug te dringen en toch de productie op peil te houden. Kringloopboeren en On The Way To Planet Proof zijn de belangrijke termen. Het is wel de vraag hoe dit uitpakt voor de biodiversiteit, zie het artikel Kringloopboeren en biodiversiteit.

Er wordt ingezaaid zonder veel kennis van zaken maar met de beste ecologische bedoelingen. De keuze valt dan vaak op goedkope mengsels met grote bloemen die mensen heel blij maken, maar aan insecten niet veel hulp bieden. Dit wordt veel toegepast in gesubsidieerd akkerrandbeheer en in bijenlinten in de bebouwde kom. Het ziet er spectaculair uit, maar dat is dan ook de enige verdienste. Ook de bijbehorende bijenhotels zijn vaak niet effectief. Lees hier de verzuchting van de ecologen van EIS, de insectendeskundigen, over ’s werelds grootste bijenhotel in Utrecht.

Er wordt ingezaaid met inheemse soortenmengsels van bedrijven die zich daarop toeleggen. Zij proberen ecologisch verantwoorde inheemse zadenmengsels aan te bieden in samenspraak met de afnemers en onderzoekers. Zij praten samen onder de titel Levend Archief. Die ecologische verantwoording is best heel lastig, zeker als het gaat om soorten die met uitsterven worden bedreigd. Dat laatste moeten we aan de experts overlaten, maar voor doorsnee gebruik zijn die mengsels heel goed bruikbaar. Klik hier voor een lezing over het inzaaien van soorten door Joop Schaminée van de Wageningen Universiteit.

Maaien

Bij het praten over maaien moet je de taal van de maaier spreken.

Arie Koster spreekt de taal van de hoveniersbedrijven en gemeentelijke plantsoenendiensten. Zijn publicaties zijn niet meer in de handel, maar Natuurlijk Delfland gebruikt zijn gedachtengoed bij het uitbrengen van beheeradviezen aan deze doelgroep.

Rijkswaterstaat heeft voor eigen gebruik, maar dus ook toepasbaar voor de provincies een eigen indeling en jargon gemaakt. Ook met die methode kunnen beheeradviezen geven. Klik hier voor meer info en een link naar de pdf.

Voor het beheren van agrarische graslanden is er de methode van Wim Schippers. Hij spreekt de taal van boeren en heeft het ook over nabeweiden, eiwitwaarde en ton droge stof per hectare. Ook deze methode kunnen wij hanteren. Klik hier voor meer info.

Als je als goedwillende amateur adviezen wilt gaan geven aan professionals, zijn er een aantal dingen die wel en niet moet doen. Klik hier voor meer informatie.

Toepassingen

Hoe aannemers en de standaard graszaadaanbieders aankijken tegen aanleg en beheer van bermen, dijken en sloten zie je in deze special van hun vakblad.

De Provincie Zuid-Holland gaat over op ecologisch verantwoorde mengsels voor toepassing in bermen en wil ook het beheer natuurvriendelijker gaan uitvoeren. Dat is niet zo eenvoudig als het misschien lijkt, want er zijn meer bermgebruikers. Klik hier voor meer info.

Een ander punt van aandacht zijn de kosten van onderhoud. Het idee is toch wel dat ecologisch beheer gericht op biodiversiteit duurder is. Klik hier voor een artikel door de aannemers in de branche.

Soort van het Seizoen

januari – maart: mol

april – juni: grassen

juli – september: zweefvliegen

oktiber – december: hazen en konijnen