Slechtvalk

BUITENCAMERA SLECHTVALK

Op initiatief van TUD en Natuurlijk Delfland is een slechtvalkenkast aanwezig op de toren van de Faculteit Bouwkunde aan de Julianalaan. Tot nu toe was via een webcam de binnenkant van het nest te zien. Sinds kort is er ook een buitencamera geplaatst. Zodat verrichtingen van de volwassen en jonge vliegvlugge vogels te zien zijn.

Kijk hier naar de site om zowel de binnen als buitencamera te zien https://slechtvalk.bk.tudelft.nl/

Sinds 2013 broeden er jaarlijks slechtvalken op de campus van de TU Delft. De eerste jaren in een nestkast op een balkon van het EWI-gebouw op 90 meter hoogte. In 2017 is er een nieuwe nestkast geplaatst op de toren van de faculteit Bouwkunde, op ongeveer 50 meter hoogte en zijn de vogels verhuisd naar hun nieuwe territorium.

In maart heeft het paartje slechtvalken vier eieren gelegd. Hiervan zijn er drie gezond en wel uitgevlogen.

Belangstellend die interesse hebben in het wel en wee van de slechtvalken en actief er bij betrokken willen zijn? Meld je dan aan bij natuurlijkdelfland@knnv.nl .

Slechtvalken maken zelf geen nest; zij broeden op nissen en op richels; ook in oude nesten van roofvogels en kraaien. Steeds vaker in nestkasten. In Nederland broedt ongeveer driekwart van de slechtvalken in een nestkast. De broedvogels zijn plaatstrouw. Een bezette nestplaats wordt meestal jaren achtereen gebruikt.

Het broedseizoen is van maart – augustus; de jongen worden nog twee maanden na het uitvliegen door de ouders gevoerd. Het prooi bestaat uit steltlopers, eenden, duiven, spreeuwen e.d. In Nederlandse steden zijn de stadsduif en spreeuw de belangrijkste prooi.

Ze jagen vaak ver van het nest, in open landschappen met veel vogels.

In de maanden november – februari (buiten het niet-broedseizoen) blijven volwassen broedvogels in het broedterritorium hele jaar aanwezig. De jongen zwerven rond.

In de winter zijn er ook slechtvalken uit Noorden en Noordoost-Europa aanwezig.

De slechtvalk leeft het grootste deel van het jaar solitair en heeft de snelste duikvlucht ter wereld.