Pasgeld Oost

Inspraakreactie Voorontwerp bestemmingsplan Pasgeld Oost

Behoud het Landschapspark Pasgeld

Natuurvereniging Natuurlijk Delfland en bewonersorganisatie Pasgeld Natuurlijk hebben gereageerd op het voorontwerp van Pasgeld Oost. De organisaties, gesteund door de Natuur- en Milieufederatie Zuid-Holland en KNNV afdeling Den Haag willen de laatste groene gebiedjes tussen de agglomeratie van Delft en die van Rijswijk / Den Haag behouden.

Rijswijk groeit al gigantisch met zo’n 43%. Veel meer dan andere delen van Zuid-Holland. Daardoor dreigen de laatste groene corridors te verstenen. Pasgeld Oost is nu een groene oase tussen Delft en Rijswijk bestaande uit een heldere, doodlopende zijtak van de Vliet en stepping stones voor moerasnatuur. Hier groeit in de natte delen het rijshout, waar de naam Rijswijk naar vernoemd is. Door ook deze oase vol te bouwen wordt de geschiedenis van Rijswijk geweld aangedaan. Nu dat de gemeenteraad besloten heeft om in Pasgeld West duizend woningen te bouwen, tweemaal zo veel als eerder het plan was, pleiten de organisaties ervoor Pasgeld Oost voor de natuur te behouden.

Klimaatadaptatie

In hun zienswijze op het voorontwerp krijgt klimaatadaptatie een belangrijke functie. De natuur is nodig om de gevolgen van het klimaat op te vangen. De polder van Pasgeld is het laagste gedeelte van Rijswijk. Nu al is er bij forse buien sprake van wateroverlast in het naastgelegen Parkrijk. Al het water van Parkrijk, Sion en Pasgeld moet via Pasgeld worden afgevoerd. Het zou dan logisch zijn om juist in Pasgeld Oost ruimte te maken voor waternatuur. Daar hoeft niet veel voor te veranderen, want die waternatuur is er nu in feite al. Dat moet alleen in goede banen geleid worden, anders krijgt Pasgeld Oost te maken met steeds meer wateroverlast. Nu al zijn er door de voorbelasting van de voorgenomen bouw in Pasgeld West waterproblemen in Pasgeld Oost. In de Watersysteemanalyse van bureau Arcadis worden de knelpuntlocaties genoemd. Woningen aan het Jaagpad / Van Hardenbroeklaan ondervinden wateroverlast van grondwater in de kelders en tuinen. Het hele gebied tussen ’t Haantje en de Laan van ’t Haantje wordt al als een bestaand knelpunt genoemd. De tuincomplexen van Op Volle Grond en De Schoffel krijgen te maken met inundatie. De organisaties stellen voor om Pasgeld Oost open te houden en in te zetten voor slimme natuurlijke oplossingen voor klimaatadaptatie in Rijswijk Zuid.