Rijswijk

Rijswijk Van Groen naar Grauw?

Grote zorgen over Financiële Toekomst van Rijswijk

Rijswijk werd dit jaar geconfronteerd met grote financiële tegenslagen, direct te nemen en in de nabije toekomst op zich afkomend. 18 miljoen verlies op Rijswijk Buiten, 1,8 miljoen extra voor The Orchart, naast andere grote financiële verliesposten zoals nóg eens 4 miljoen voor het Huis van de Stad. Inwoners van Rijswijk maken zich hele grote zorgen.

De gemeente Rijswijk wil, het getal loopt telkens op, met 50% groeien. Haar bouwambitie blijft maar toenemen en is eigenlijk véél groter dan ze in vele opzichten aankan. De risico’s van de bouwprojecten zijn torenhoog. Er dreigt een enorme financiële last op Rijswijk en haar inwoners af te komen.

Huidige verliezen zullen oplopen

Neem Rijswijk Buiten. Het klopt, er zijn al enorme investeringen gedaan. Er zijn problemen geweest rond DSM en met rentestanden. Maar dat niet alleen. Dure externe partijen hebben moeten bijspringen bij een flink aantal procedures. Participatie heeft handen met geld gekost (en slechts frustraties opgeleverd). Rapport op rapport moet aantonen wat eigenlijk onmogelijk is: dat meer bouwen alleen maar beter is voor klimaatadaptatie en ecologie; dat mobiliteit en parkeren heus géén probleem gaat worden. Rapporten om ontheffingen voor stikstof, geluid en het actief verwijderen van beschermde dieren zoals ransuil, eikelmuis en watervleermuis. Ondertussen worden ontwerpen gepresenteerd met paradijselijke benamingen daarin als buurtschappen, bosplots, parkloper en groene vingers, maar uiteindelijk bij realisatie uitmonden in een versteend landschap (zie Parkrijk, de meest versteende wijk van Rijswijk). In Pasgeld wil men 1100 woningen, een school en een station realiseren. Groen wordt opgeofferd aan steen en dat wat overblijft aan door verstening noodzakelijke waterberging.

De gemeente zoekt mogelijkheden om de verliezen binnen de deelprojecten niet verder op te laten lopen. We houden ons hart vast.

Hoge extra kosten in de toekomst

We zien nu al dat de basis van de plannen in Pasgeld (en randvoorwaarde voor realisatie!), de ecologische hoofdstructuur buiten de deelprojecten is geschoven. Voor de natuur noodzakelijke groene verbindingen door en onder de Lange Kleiweg en met het Wilhelminapark brengen hoge kosten met zich mee, maar worden niet meer genoemd. Er bestaat een grote kans dat deze niet zullen worden verwezenlijkt. Dieren kunnen geen kant meer op: de doodsteek voor de natuur.

Hetzelfde zien we met betrekking tot mobiliteit, busverbindingen, school, station, brug over het spoor etcetera. Voorzieningen die nu buiten de begroting vallen, maar waar Rijswijk straks keihard mee geconfronteerd wordt. De gevolgen van een bewust niet-integrale benadering en de focus op uitsluitend bouwen (véél meer dan Rijswijk verplicht is), zal over een aantal jaren pijnlijk zichtbaar worden. En wat te denken van de druk op het nog bestaande groen en water in Rijswijk, door het toenemende gebruik. Nu al worden het Elsenburgerbos en andere delen van Pasgeld, vrijwel niet onderhouden. De kosten voor natuurbehoud en noodzakelijk toekomstig onderhoud zullen zwaar op de begroting gaan drukken.

Conclusie en oplossing

Rijswijk heeft een té grote groeiambitie. Doorzetten van het huidige beleid heeft onaanvaardbare financiële risico’s. Verliezen worden vele malen hoger dan de gedane investeringen. Rijswijk zal bovendien veranderen van ooit de meest Groene, naar straks de meest Grauwe gemeente van Nederland. Stop dus met bouwen in het groen dat nog rest. Nu is het tij nog te keren. Stop met bouwen in Pasgeld!