Zweefvliegen

Soort van het Seizoen: zweefvliegen

Natuurlijk Delfland heeft voor het Soort van het Seizoen in de maanden juli – september gekozen voor zweefvliegen. Een ieder wordt uitgenodigd die woont in Westland, Midden-Delfland, Delft, Rijswijk, Ypenburg-Leidschenveen, Pijnacker-Nootdorp en Lansingerland om naar deze uit te kijken, foto’s te maken en op te sturen aan natuurlijkDelfland@knnv.nl.

Er is ook een informatiebrief beschikbaar vraag deze aan.

Zweefvliegen zijn insecten die een ieder wel eens heeft gezien, zij kunnen in hun vlucht stilstaan en om daarna snel verder te vliegen.

De meeste soorten bezoeken bloemen die zij dan ook bestuiven; deze rol wordt sterk ondergewaardeerd.

Niet alle zweefvliegen bezoeken bloemen, bladlopers eten stuifmeel dat op bladeren is gewaaid of gemorst en likken honingdauw, afscheiding van luizen.

Met het Soort van het Seizoen stimuleert Natuurlijk Delfland de gerichte aandacht voor de natuur; laat je verrassen door het ontdekken van de grote veelzijdigheid van de natuur in onze omgeving. De waarnemingen worden verder gebruikt in het verspreidingsonderzoek.

Deze activiteit is een onderdeel van het jaarthema Biodiversiteit. De reden hiervoor is de achteruitgang hiervan en de afspraken die gemaakt zijn op de VN-conferentie over biodiversiteit (COP15) in de Canadese stad Montreal. Een van de belangrijkste is: in 2023 30% meer gebieden beschermen, waar de natuur centraal staat.

Wat verstaan we onder biodiversiteit?

Dat zijn alle levensvormen tussen genetische variatie en landschap. Als natuurliefhebber zijn de diverse planten en diersoorten daarin het duidelijkst herkenbare vormen.

Deze variatie levert grondstoffen en voedsel, reguleert ons klimaat en zuivert lucht en water. Ook biedt ze ons een prettige leefomgeving om in te wonen, te recreëren en inspireert ons. Om dit thema handen en voeten te geven zetten wij elk seizoen  een plant of dier in het zonnetje. Uiteraard organiseren we met onze teams vele activiteiten.