Help mee padden overzetten

Dinsdag 07 februari 2023
Nog geen paddentrek (code 0)

Deze week is het nog te koud.

Grafische overzichten paddentrek

Helpers gevraagd

Natuurlijk Delfland is voor het komende jaar op zoek naar 250 volwassenen die willen helpen bij de jaarlijkse paddentrek.
Er zijn overzetlocaties in

– Delfland: Maasland, Den Hoorn, Delft, Delfgauw, Pijnacker, Nootdorp, Ypenburg, Leidschenveen

– Waterweg: Hoek van Holland, Maassluis,  Vlaardingen, Schiedam, Rotterdam Noord.

In onze omgeving zullen tussen half februari en begin april weer vele padden, kikkers en salamanders van hun winterverblijf naar hun voortplantingsplaats trekken. Daarbij moeten ze drukke verkeerswegen over. Om te voorkomen dat ze hierbij worden doodgereden zoeken wij paddenrapers om hen veilig naar de overkant te zetten.
Opgeven voor Delfland bij Geert van Poelgeest 06 – 33 00 17 42 of per email: NatuurlijkDelfland@knnv.nl.

Paddentrek

De padden trekken in het vroege voorjaar van de plek waar ze overwinteren naar een plaats met water waar ze kunnen paren. De trek begint meestal eind februari, maar dit hangt ook af van de temperatuur en weersomstandigheden. Het ontwaken uit de winterslaap gebeurt als de gemiddelde temperatuur over een etmaal minimaal acht tot tien graden Celsius is en dat ongeveer drie dagen lang zo blijft. De paddentrek duurt gemiddeld zo’n zes weken.

Werkzaamheden

Aan elke paddenoverzetter vragen we om één vaste avond van de week beschikbaar te zijn in de periode van half februari tot half april. Per avond ga je ongeveer drie à vier uur per avond op pad door langs de weg of straat te lopen en de amfibieën met de hand over te zetten. Dat is vanaf 19.00 uur (begin van de schemering) tot 22.00 uur of het begin van de avondklok. Daarnaast vragen we om zowel de dode als levende dieren te noteren en zelf een oplaadbare zaklamp en een veiligheidshesje mee te nemen. Er worden reflecterend hesjes en oplaadbare lampen ter beschikking gesteld voor wie er zelf geen heeft. Verder zijn er informatiefolders om uit te delen aan passanten.

In dit filmpje staat een instructie hoe je padden overzet en welke materialen je er bij gebruikt.

Link naar de weerpagina