juni 2024 De Delftse gemeenteraad heeft het bestemmingsplan Gele Scheikunde vastgesteld. Er komt een muurfloraplan. Natuurlijk Delfland zal advies gevraagd worden. Van de 104 bestaande bomen worden er 48 gekapt, die worden gecompenseerd door 145 nieuwe bomen. Natuurlijk Delfland heeft speciale aandacht gevraagd voor de prachtige Magnolia grandiflora op de binnenplaats. Die kan niet op die plek blijven staan, maar wordt wel behouden middels verplaatsing. Ook het parkje met populieren aan de Julianalaan wordt behouden. Net als de cultuurhistorisch waardevolle gevel mèt de bomen aan de Julianalaan en de dienstwoningen mèt de muurflora op de tuinmuur. Ook aan de voorkomende vleermuizen is veel aandacht besteed. Alles bij elkaar een goed voorbeeld van natuurinclusieve woningbouw in de stad.
Op 27 november 2022 heeft Natuurlijk Delfland een zienswijze ingediend bij de gemeente Delft over het gebouw Gele Scheikunde. Daarin is gevraagd om een muurfloraplan en behoud van zoveel mogelijk bomen.
Quickscan Jan de Oudepark
Natuurlijk Delfland heeft een quickscan uitgeven van de natuurwaarden in het Jan de Oudepark in Delft.
Huub van ’t Hart (secretaris Natuurbescherming Natuurlijk Delfland) en Arnoud van den Berg (bewoner Wippolder, KNNV-lid en voorzitter IVN Delft) hebben deze quickscan opgesteld. Deze quickscan is maandagavond 5 september besproken in het Platform Groen Delft. Wethouder openbare ruimte Frank van Vliet was aanwezig. In de quickscan staat een overzicht van de belangrijkste natuurwaarden van het park met vleermuizen (waaronder de watervleermuis en de laatvlieger), roofvogels (waaronder buizerd, havik en sperwer en voorheen ook bosuilen) en insecten (vlinders, libellen en wilde bijen). In de oevers van het park staan honderden exemplaren van de zeldzame, prachtige moesdistel. Het park is op dit moment ook de enige werkzame ecologische verbinding tussen het landschapspark van Midden-Delfland en de Delftse Hout. Daar moeten we zuinig op zijn. Veel mensen uit de oostelijke Wippolder maken gebruik van het park voor de dagelijkse wandeling. Projectontwikkelaar Steenvlinder wil naast de al bestaande Pauwmolenflat nog een dergelijke omvangrijke flat hier in de ecozone van het park neerzetten. Dat wekt verbazing omdat Steenvlinder tot nu toe bekend staat als sociale ontwikkelaar en initiatiefnemer van kleinschalige zelfbouwprojecten. Natuurlijk Delfland heeft al op 2 februari 2022 in een brief aan de gemeente gereageerd. De belangvereniging TU Noord heeft daarna een verzoek om informatie ingediend. Beide brieven zijn onbeantwoord gebleven. TU Noord heeft nu de Nationale Ombudsman ingeschakeld om bij de gemeente aan te dringen op een antwoord. Ontwikkelaar Steenvlinder, waar oud-wethouder van Den Haag Marnix Norder actief is, heeft om een gesprek met Natuurlijk Delfland en TU Noord gevraagd. Dit gesprek gaat pas plaatsvinden na beantwoording van de brieven van Natuurlijk Delfland en TU Noord. De gemeente dient daar als bevoegd gezag voor de ruimtelijke ordening bij aanwezig te zijn. Natuurlijk Delfland gaat in een brief aan de Delftse politiek aandringen op een spoedig antwoord op beide brieven.