Gebied strandbroeders afgezet

Op zaterdag 29 april is door Natuurlijk Delfland een gebied afgezet, op de Zandmotor in Monster, om strandbroeders de gelegenheid te geven om te nestelen, de eieren uit te broeden en de kuikens ongestoord te laten opgroeien.

Het afgezet is gebeurd door palen in het zand te graven en deze te verbinden met  afzetdraad. Op de palen zijn borden “Ik broed hier” aangebracht en een dringend beroep aan  hondenbezitters hun dieren uit dit gebied te houden. Het gebied is circa 80 x 80 meter, dat betekent dat 1% van de Zandmotor voor de strandbroeders is.

De afzetting is te vinden vanaf het Schelpenpad rechtsaf.

Door een zeer ervaren vogelaar kon de afzetting worden bepaald, met zijn telescoop is een nest van de bontbekplevier ontdekt met vier eieren.

Deze activiteiten werd mogelijk gemaakt door een zeer actieve deelname van leden van PULLKA dit is een nieuwe buitensport. Zij organiseren workouts for Nature.

Dit alles met toestemming van de gemeente Westland en een actieve bijdrage van het Zuid-Hollands Landschap, die beheerder is van de Zandmotor.

De activiteit van 29 april is een onderdeel van het project Het Groene Strand dat richt zich op het versterken van de natuur en de natuurbeleving op de Nederlandse stranden. Waar is de natuur zo wijds en nadrukkelijk aanwezig en tegelijkertijd zo sterk onder druk?

Op diverse plekken langs de kust is een soortelijk project gestart. Bij de Zandmotor is Natuurlijk Delfland gevraagd om het project te leiden. Het initiatief komt van de Provinciale Landschappen, Stichting Duinbehoud, IVN, Vogelbescherming Nederland, Stichting Anemoon en de Nationale Postcodeloterij.

Belangstellenden die willen deelnemen aan het project Groene strand Zandmotor kunnen contact opnemen met medewerkernatuurlijkdelfland@gmail.com.