Natuurbescherming aan de slag

Delfland kent in het agrarisch gebied landschapselementen die alleen in stand blijven bij ouderwets beheer. Dat betekent concreet dat vrijwilligers de handen uit de mouwen moeten steken, omdat het anders onbetaalbaar wordt. Daarnaast staat de natuur onder druk in het dicht bevolkte Delfland. Zo worden elk jaar weer heel veel padden en kikkers op hun voorjaarstrek doodgereden. Ook zijn er regelmatig woekerende exotische planten en dieren die het evenwicht verstoren. Ook daar steken we de handen uit de mouwen.

Abtswoudsepark wordt meer biodivers

De gemeente Delft heeft in september 2024 toestemming gegeven om het park meer biodivers te maken. Na positieve afronding van het nu lopende bodemonderzoek, zullen er zo vroeg mogelijk in 2025 graafwerkzaamheden worden gestart en extra paden worden aangelegd. Er zullen machines aan het werk gaan om de basis te leggen voor een voedselbospad met fruitbomen en een bloeiende waterpartij. Aan de noord-oost zijde van het park tussen basketbalveld en de weg Abtswoude komt een prachtige bloemen- en vlindertuin met verhoogde borders, een bijenburcht en een kruidenspiraal. Het is een initiatief, geboren uit een groep omwonenden. Dit wordt ondersteund vanuit de samenwerkingsovereenkomst tussen de Bewonersvereniging Heel Tanthof Delft (BHTD) en Natuurlijk Delfland. Na diverse bewonersbijeenkomsten in het wijkcentrum de Hofstee en bezoeken aan Beheer Openbare Ruimte van de gemeente, is het dan bijna zover.

Padden overzetten

Elk jaar zetten we in een groot gebied padden, kikkers en salamanders over. Er zijn locaties in Delft, Hoek van Holland, Leidschenveen-Ypenburg, Maassluis, Midden-Delfland, Pijnacker-Nootdorp, Rotterdam, Schiedam en Vlaardingen. Het is een grote actie waar we altijd mensen voor kunnen gebruiken. Als in maart en april het weer code één is, moeten ’s avonds de posten worden bemand. Lees meer

Tuinieren voor bijen

We onderhouden meerdere boomgaarden, tuinen en schapenweitjes. Hier zijn we aan het werk in de Woudtse Tuin. Samen met de eigenaar Jos van der Knaap toveren we dit verwaarloosde weiland om tot een lusthof voor bijen en andere insecten.

Knotten

Knotten van wilgen is een belangrijk onderdeel van het werk, maar er zijn ook andere klussen te doen. Voor Staatsbosbeheer onderhouden we geriefhoutbosjes in Midden-Delfland. Voor de gemeente Rijswijk doen we het Wilhelminapark en omgeving. In het Westland staat de keet van de gemeente door de hele gemeente. De werkzaamheden zijn van oktober tot maart. Lees meer

Berenklauw verwijderen

De reuzenberenklauw is een woekerende exoot die ooit als tuinplant is ingevoerd. Het is een zeer decoratieve plant en zeer in trek bij insecten, maar hij verdringt ook in korte tijd alle inheemse planten. De plant staat inmiddels op de Europese lijst van uit te roeien exoten. In Delft, Pijnacker en Rijswijk zijn meerdere groepen bezig om de plant uit te roeien. Dit gebeurt door hem tussen mei en september uit de grond te steken.

Groene sportschool (filmpje)